Kókuszolaj 1000ml Nagyobb

Barco kókuszolaj 1l - 1000ml

5999885319008

Új termék

A szűrt kókuszolaj teljesen szagtalan, ízsemleges olaj. Emiatt akár édességek, akár húsok, sós sütemények elkészítéséhez is remekül használható. Rendkívül egészséges, sem vegyszert sem tartósítószert nem tartalmaz. Nem hidrogénezett. A kókuszolaj laurinsavat tartalmaz, melyet az anyatejben is megtalálhatunk. 

Bővebb leírás

7-10 munkanap

A termék gyártója/forgalmazója
Mayer's Kft.

1 290 Ft

1 Ft / g

Részletes leírás

Ki ne ismerné a trópusok jelképét, a hosszú törzsű kókuszpálmát, mely akár 30 méter magasra is megnőhet, és levelei elérhetik az 5 méteres hosszúságot?  A pontos eredete máig nem tisztázott. Polinézia, Dél-kelet Ázsia is elképzelhető. Új-Zélandon 15 millió éves kókuszleletet is találtak. A legtöbb kókuszt a Fülöp-szigteken, Indonéziában és Indiában termesztik.

A kókuszpálma az egyik leghasznosabb kultúrnövény a világon, minden részét felhasználják. Amit fogyasztunk, az a tojás alakú termés, szakszóval a csontár, mely akár 1-2,5 kg-os is lehet.
A termésben található annak magja, a dió, melyet már jól ismerünk jellegzetes barna héjáról. A héj belső része a fehér kókuszbél. A kókusz belét a trópusokon általában frissen fogyasztják, Hozzánk már szárítva, reszelt állapotban jut el leggyakrabban. Ennek neve a kopra. A kókuszbélből készül a kókuszzsír is, sütéshez kiváló. (Azért nevezzük zsírnak, mert szobahőmérsékleten szilárd, inkább a zsírra hasonlít, mintsem az olajra.)

A kókuszolajnak alapvetően két típusa van: a szűrt és a szűz. A két olajtípus csupán a feldolgozás hossza miatt különbözik. A konyhában és a kozmetikai műhelyekben  a szűrt zsírt használják. Ez egy finomított, fehérített és szagtalanított olaj, melyet az úgynevezett koprából, vagyis a szárított kókuszbélből készítenek. A koprát napon szárítják néhány hétig, majd leválasztják a héjáról és kivonják belőle az olajat. A szűz olajat friss kókuszból nyerik, annak jellegzetes édeskés kókuszillata és -íze van. Így egyszerűen eldönthetjük melyik típussal van dolgunk. A szűz olaj enyhén kókuszízű- és illatú, ellentétben koprából készült a szűrt társával, mely teljesen szagtalan, ízsemleges olaj. Pont emiatt akár édességek, akár húsok, sós sütemények elkészítéséhez is remekül használható.

A kókuszolaj 92%-ban közepes lánchosszúságú telített zsírsavakból áll. Ezek a zsírsavak ellenállók a hővel és a telítetlen zsírsavakkal szemben, így nem sérülnek a feldolgozás folyamata alatt, még akkor sem ha magas hőmérséklet éri őket. Épp ezért a szűrt kókuszolaj egészséges olaj. A kókuszolaj stabil molekula, így 12-szer jobban ellenáll az oxidációnak, mint például a repce- vagy a lenmagolaj. Stabilitásának köszönhetően nem kell hűtőben tartani, enélkül is eláll évekig, kérdés persze hol bírja ki ennyi ideig anélkül, hogy felhasználnák?

A kókuszolaj egy olyan csodát tartalmaz, melyet csak édesanyánk keblén élvezhettünk egykoron. Ez nem túlzás! A kókuszolaj ugyanis laurinsavat tartalmaz, melyet az anyatejben is megtalálhatunk. 

Egy felhasználási fortély:

A kókuszolaj 24 fokon szilárdul, ezért amikor a folyékonyra hevített olajat ráöntjük pédlául a hideg salátára, az megszilárdul, mely kevésbé teszi élvezetessé az étel elfogyasztását. Ezért javasoljuk, hogy más olajokkal - például extra szűz olivaolajjal - fele-fele arányban elkeverve használd salátaöntetként.

A termék sem vegyszert sem tartósítószert nem tartalmaz. Nem hidrogénezett.

Akik ezt a terméket választották, ezeket vásárolták még