deZaan Holland kakaópor 20-22% - 5kg - 5000g Nagyobb

deZaan Holland kakaópor 20-22% - 5kg - 5000g

PL59907801195

Új termék

Egységár: 2278 Ft/kg (ÁFÁval)

Igazi ínyenceknek való holland kakaópor 20-22% kakaóvaj tartalommal. Nagy mennyiségben találhatók benne magnézium, foszfor, polifenolok, rostok, flvonoidok, azokon belül is főleg a flavanolok csoportjába tartozó epicatechin és catechin.

Bővebb leírás

1 munkanapon belül

A termék gyártója/forgalmazója
Békás Kft.

11 509 Ft

3 Ft / g

Részletes leírás

Az azték és a maya indiánok legendája szerint a Holdisten ajándékozta a földnek a kakaófát. Ezt csak megerősítette a svéd természettudós Carl Von Linné, amikor "theobroma cocoa"-nak nevezte el a növényt. A theobroma szó ugyanis isteni ételt jelent. Európába először Kolumbusz hozta a magokat, elindítva ezzel a kakaófogyasztás európai térhódítását. 

A kakaófa csak trópusi körülmények között, az Egyenlítőtől észak-dél irányban mért 10 fok szélességű sávban él meg, magas páratartalomban és 30 C° körüli hőmérsékleten. A kakaócserje hosszúkás formájú, sima zöld levelű növény, melynek rózsaszín virágai közvetlenül a törzsön és a vastag ágakon fejlődnek ki. A Kezdetben zöld, majd sárguló végül mélyvörös színt öltő arasznyi termés 30-40 darab egy centiméter hosszúságú kakaóbabot rejt. Amikor a termés beérik, külső héja felfakad, és láthatóvá válnak a sorban ülő, kavics nagyságú kakaóbabok.

A mai napig kézzel végzett kakaószüretelés után a termésből kiszedik a magokat, melyeket közel egy hétig, banánlevelek között fermentálnak. A fermentálás "rothadást" jelent, melynek köszönhetően bontakozik ki a kakaó igazi aromája. Ezt követően a babokat óriási falapokon szétterítik és közel 6 napig a napon szárítják, miközben többször kézzel átforgatják őket. Ezt követően ellenőrzik a kakaó minőségét, amit később lemérnek és zsákokba töltenek, előkészítve ezzel a termés gyárakba történő szállítását.
A gyártás első lépéseként a kakaóbabokat levegő befújásával megtisztítják a különböző szennyeződésektől és apró tárgyaktól. Ezt követi a 120-130 -on történő pörkölés, mellyel 3%-ra csökken a kakaó nedvességtartalma és kialakul a kakaó végső színe és aromája. A pörkölés hatására meglazul a magok külső héja, melyet nagy őrlőhengerekkel törnek fel. A kemény héjdarabokat levegővel fújják ki a babok közül, melyeket nagy kakaómalmokban őrölnek meg. Az őrlés során fellépő meleg hatására megolvad a kakaó zsírtartalma a kakaóvaj és bevonja a kakaó részecskéket. Az így kapott sűrű, fényes barna kakaómassza a csokoládé gyártás elengedhetetlen alapanyaga. A masszából magas nyomáson történő préseléssel kettéválasztják a kakaópogácsát és a kakaóvajat. Ezt a technológiát 1828-ban, Hollandiában Van Houten Úr találta fel, melynek következtében 1840-ben már Bensdorp kakaóport gyártottak.

  • 20 – 24% kakaóvajat tartalmazó kakaó:  ezt a típusú kakaóport az élvezeti érték javítása céljából keverik az italokhoz, például a jobb ízhatás és a fokozott ízélmény elérése érdekében.
  • 10 – 12% kakaóvajat tartalmazó kakaó:  általánosan használatos kakaópor.
  • 0% kakaóvajat tartalmazó kakaó: ezt a típust az italgyártók elsősorban a kakaópor egyes tulajdonságainak módosítására használhatják, például a nedvesítő hatás vagy az oldékonyság javítására.

 

 

 

Hasonló termék

Akik ezt a terméket választották, ezeket vásárolták még